Spröda småkakor.

2012-08-07 13.52.29

Det här grundreceptet brukar jag göra tre varianter på, syltkakor, chokladkakor och kanelkakor.

Grundrecept (ca 50 kakor)

5 ½ dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

1 ½ dl florsocker

300 g kallt smör i kuber

½ – 1 msk kallt vatten.

Jag använder matberedaren till den här degen men det går naturligtvis bra att göra den för hand i en bunke.

Häll ner vetemjöl, potatismjöl och florsocker i matberedaren  tillsätt det tärnade smöret och kör till en smulig massa häll i vattnet och det blir snabbt en deg, den ska bara gå ihop.

(Utan matberedare blandar du de torra ingredienserna i en bunke och nyper ihop dem med smöret, häll i vattnet och knåda snabbt ihop degen.)

Platta till degen lite i en plastpåse och låt den vila i kylskåpet minst 1 timme.

Välj smaksättning, en eller flera. Jag brukar dela degen i två delar och gör nästan alltid en syltkaka och i sommar har det blivit chokladkakan också ca 25 st av varje.

 

Till Syltkakor:  ca ½ dl lingonsylt  och  175° i ugnen.

Rulla ½ degen till en längd och skär den i ca 25 bitar som rullas till små bollar. Lägg bollarna på plåt, med bakplåtspapper och platta ut dem till kakor gör en grop med fingret i varje kaka och klicka i en knivsudd lingonslylt.

Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

 

Vidars favorit år 2012.

Chokladkakor: 50-75 g mörk blockchoklad eller för finsmakaren 70%-ig  kvalitetschoklad, den blir inte så söt. Ugnsvärme 175°.

Hacka chokladen halvfint, det ska vara lite bitar i och knåda ihop den med degen. Rulla ½ degen till en längd och skär den i ca 25 bitar som rullas till små bollar. Lägg bollarna på plåt, klädd med bakplåtspapper och platta ut dem till kakor.

Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

 

Kanelkakor: 2 msk strösocker, 1 tsk malen kanel och ett ägg till pensling. 175° i ugnen.

Blanda socker och kanel. Rulla ½ degen till en längd och skär den i ca 25 bitar som rullas till små bollar. Lägg bollarna på plåt, klädd med bakplåtspapper och platta ut dem till kakor. Räffla varje kaka med en gaffel och pensla med uppvispat ägg, strö över kanelsockret.

Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *