Sommarens favoritbröd är ett lättbakat långpannebröd som också går bra att frysa.
ca 20st
50 g jäst
5 dl mjölk (37° om du arbetar degen för hand)
2 msk honung
1 msk salt
1 dl linfrö
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl
1. Smula jästen i en bunke och rör ut den i mjölken. Tillsätt honung, salt, linfrö, rågsikt och vetemjölet. Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter (i maskin10-15 min på medel-hastighet). Låt jäsa övertäckt ca 40 min.
2. Klä en långpanna med bakplåtspappper. Tryck ut degen i långpannan med väl mjölade händer och skär ut lagom stora bröd, en kort vass kniv (eller kanske en degskrapa) fungerar bra att trycka ner i den utplattade degen. Låt degen jäsa ytterligare ca 30 min.
3. Sätt ugnen på 225°. Grädda brödet i mitten av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler.