Linfröbröd i långpanna

Sommarens favoritbröd är ett lättbakat långpannebröd som också går bra att frysa.

ca 20st

50 g jäst

5 dl mjölk  (37° om du arbetar degen för hand)

2 msk honung

1 msk salt

1 dl linfrö

5 dl rågsikt

7 dl vetemjöl

1. Smula jästen i en bunke och rör ut den i mjölken. Tillsätt honung, salt, linfrö, rågsikt och vetemjölet. Arbeta degen smidig tills den släpper skålens kanter (i maskin10-15 min på medel-hastighet). Låt jäsa övertäckt ca 40 min.

2. Klä en långpanna med bakplåtspappper. Tryck ut degen i långpannan med väl mjölade händer och skär ut lagom stora bröd, en kort vass kniv (eller kanske en degskrapa) fungerar bra att trycka ner i den utplattade degen. Låt degen jäsa ytterligare ca 30 min.

3. Sätt ugnen på 225°. Grädda brödet i mitten av ugnen ca 15 min. Låt brödet svalna på galler.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *